Γιατί λήγουν οι φακοί επαφής;

0

Θα πρέπει να πετάξετε τους φακούς επαφής, όταν περάσει η αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Οι μαλακοί φακοί είναι ιατρικά βοηθήματα που θα πρέπει να διατηρούνται αποστειρωμένα και συσκευασμένα σε ειδικά δοχεία πριν πουληθούν στους καταναλωτές. Εάν μολυνθούν και έρθουν σε επαφή με το μάτι, τότε υπάρχει κίνδυνος.

Όπως και στα συσκευασμένα τρόφιμα έτσι και στα ιατρικά βοηθήματα αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του προϊόντος για την προστασία του καταναλωτή.

Εάν τα δοχεία που φυλάσσονται οι φακοί είναι αεροστεγή, είναι πολύ πιθανόν με την πάροδο του χρόνου το σφράγισμα να γίνει ευάλωτο και να οδηγήσει σε μόλυνση του αλατούχου διαλύματος αλλά και των φακών. Η ημερομηνία λήξης δείχνει τον τελευταίο μήνα και χρόνο που το δοχείο δεν θα μολυνθεί και οι φακοί είναι ασφαλείς προς χρήση. Οι ημερομηνίες λήξης των φακών απέχουν συνήθως τέσσερα χρόνια από την κατασκευή τους. Για παράδειγμα εάν η ημερομηνία λήξης είναι 2016/11, τότε οι φακοί θεωρούνται ασφαλείς μέχρι το τέλος του Νοέμβρη του 2016.

Όσο αφορά την συσκευασία των μαλακών φακών επαφής, οι περισσότεροι από αυτούς συσκευάζονται ξεχωριστά σε μικρά, σφραγισμένα, πλαστικά κουτάκια. Τα δοχεία γεμίζονται με κάποιο ιδικό διάλυμα έτσι ώστε οι φακοί να διατηρηθούν ενυδατωμένοι.
Για λόγους οικονομίας η χρήση των συγκεκριμένων δοχείων είναι πιο συχνή από τα γυάλινα μπουκάλια.

Στο κάλυμμα των δοχείων των φακών επαφής αναγράφονται, τυπικώς, τα ακόλουθα:

  • Το όνομα της εταιρίας που παρασκευάζει τους συγκεκριμένους φακούς
  • Το υλικό από το οποίο φτιάχνονται οι φακοί
  • Το όνομα του κατασκευαστή
  • Η διάμετρος των φακών
  • Οι βαθμοί των φακών
  • Ο αριθμός της παρτίδας
  • Η ημερομηνία λήξης

Επίσης μπορεί να αναγράφεται το Ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης αλλά και η τοποθεσία κατασκευής του συγκεκριμένου προϊόντος.

Όσο αφορά όμως την συσκευασία των αεροδιαπερατών φακών επαφής, αυτοί στέλνονται απευθείας από τον κατασκευαστή στον οφθαλμίατρο σε στεγνή κατάσταση. Οι εν λόγω φακοί φτιάχνονται κατά παραγγελία ώστε να προσαρμόζονται στο σχήμα των ματιών του χρήστη. Έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης τους.

Μοιραστείτε το :