Γυαλιά Ηλίου – Τι να προτιμήσω;

0

Όπως υπάρχει το αντηλιακό για την προστασία του δέρματος, έτσι υπάρχουν και τα γυαλιά ηλίου για την προστασία των οφθαλμών. Όλοι κάνουν χρήση γυαλιών ηλίου, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τα μυστικά τους.

Στη χώρα μας, η ηλιοφάνεια μας προσφέρεται σε αφθονία γεγονός που συμβάλει στην ψυχική μας ευεξία, ωστόσο δεν έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα στο δέρμα και στα μάτια. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου βλάπτουν τα μάτια ακριβώς όπως το δέρμα, προκαλώντας γήρανση των φακών του ματιού καθώς και αλλοιώσεις. Για τη μέγιστη προστασία θα πρέπει να γίνεται καθημερινή χρήση γυαλιών ηλίου.

Τα συνηθέστερα λάθη ως προς την επιλογή των γυαλιών ηλίου

  • Κατά το πλείστον όταν ο καταναλωτής επισκέπτεται ένα κατάστημα οπτικών αναζητά αρχικά γυαλιά που είναι στη μόδα. Ωστόσο η μόδα δεν θα πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο επιλογής γιαλών αλλά το βασικότερο θα πρέπει να είναι εάν το εκάστοτε γυαλί τηρεί τις προϋποθέσεις.
  • Δεύτερο λάθος η εξέταση του πως φαίνονται τα γυαλιά ηλίου στο εκάστοτε πρόσωπο. Η αρχική κίνηση θα πρέπει να είναι η έξοδος του πελάτη από το κατάστημα ώστε να κάνει χρήση του στο φως της ημέρας και να διαπιστώσει κατά πόσο του είναι αποτελεσματικό. Ένα ποιοτικό ζευγάρι γυαλιών δεν θα πρέπει να σκοτεινιάζει τις εικόνες, αλλά ούτε και να επηρεάζει αρνητικά τα μάτια του χρήστη. Θα πρέπει να δίνει καθαρή και ποιοτική εικόνα.

Τα σωστά κριτήρια επιλογής

  • Ο δείκτης προστασίας. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ελεγχθεί κατά την επιλογή ενός γυαλιού ηλίου θα πρέπει να είναι η ποιότητα των φακών. Τα γυαλιά θα πρέπει να φέρουν το σήμα CE, ένα σύμβολο που αποδίδει την εγγύηση της ποιότητας τους και οι φακοί θα πρέπει να είναι 100% απορροφητικοί, δηλαδή να αποκόπτουν πλήρως τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες.
  • Το υλικό των φακών. Οι φακοί στα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από οργανικά υλικά. Την θέση των πρώτων γυαλιών με φακούς από κρύσταλλο, έχουν πάρει οι φακοί από πλαστικό. Οι συγκεκριμένοι φακοί προσφέρουν μεγαλύτερη αντοχή στη θραύση και είναι ελαφρύτεροι. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και οι πολυκαρβονικοί καθώς είναι πιο ανθεκτικοί στα χτυπήματα και έχουν μεγάλη απορροφητικότητα.
  • Απόχρωση και φωτεινότητα. Το χρώμα των φακών και η φωτεινότητα τους είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να εξετασθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα σκούρα γυαλιά μπορεί να μην προσδίδουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης το χρώμα και ο φωτισμός των φακών θα πρέπει να επιλέγονται με κριτήριο τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον, καθώς επίσης και εάν υπάρχει κάποιο διαθλαστικό σφάλμα, πχ, οι μύωπες νιώθουν καλύτερα στα καφέ χρώματα. Εάν η χρήση των γυαλιών ηλίου γίνεται εντός πόλεως τότε θα πρέπει να επιλεγούν γυαλιά με ανοιχτόχρωμους φακούς. Αντίθετα στη θάλασσα και στο βουνό, επιτακτική ανάγκη η χρήση πιο σκούρων γυαλιών.

Όσο αφορά το μέγεθος των φακών θα πρέπει οι φακοί να καλύπτουν και την περιοχή λίγο πιο κάτω από τα μάτια.

Πηγή: vita.gr

Μοιραστείτε το :