Πότε τα γυαλιά ηλίου μπορούν να βλάψουν τους οφθαλμούς;

1

Τα γυαλιά ηλίου στοχεύουν στην προστασία των οφθαλμών από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όσο και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όπως οι βλαβερές ακτίνες του ηλίου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατες βλάβες στους οφθαλμούς, έτσι και ο φακός των γυαλιών ηλίου μπορεί να βλάψει τον κερατοειδή χιτώνα των οφθαλμών.

Η υπεριώδη ακτινοβολία ευθύνεται για την ανάπτυξη του καταρράκτη και της εκφύλισης ωχράς κηλίδας, δυο παθήσεις των οφθαλμών που προκαλούν μειωμένη όραση, ακόμα και απώλεια αυτής. Το φως του ηλίου όταν αντανακλάται στις επιφάνειες όπως το νερό και το χιόνι, μπορεί να προκαλέσει φωτοκερατίτιδα, η οποία αποτελεί ηλιακό έγκαυμα του κερατοειδή χιτώνα.

Για αυτό πριν προμηθευθείτε καινούργια γυαλιά ηλίου, θα πρέπει να γνωρίζετε τα ακόλουθα.

 • Ψάξτε για γυαλιά ηλίου τα οποία προστατεύουν από την ακτινοβολία UVA και UVB.
 • Τα γυαλιά ηλίου να παρέχουν πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ θα πρέπει να φέρουν ετικέτα ή αυτοκόλλητο στο οποίο να αναγράφονται τα ακόλουθα.
 • Οι φακοί μπλοκάρουν το 99% ή το 100% της UVB και UVA
 • Οι φακοί πληρούν το πρωτόκολλο ANSI Z80.3
 • Προστασία UV 400.
 • Η σωστή σκίαση.
  Η επικάλυψη η οποία εμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία είναι διαφανής. Αυτό σημαίνει πως ένας σκούρος φακός δεν είναι αναγκαστικά και πιο αποτελεσματικός σε σύγκριση με έναν πιο ανοιχτόχρωμο. Ωστόσο, η απόχρωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντίληψη των χρωμάτων. Για παράδειγμα, οι κόκκινοι και οι κίτρινοι φακοί δεν αποτελούν την ιδανική επιλογή για τους οδηγούς, σε αντίθεση με τους γκρι, πράσινους και καφέ φακούς.
 • Επιλέξτε Polarized φακούς, εφόσον περνάτε αρκετό χρόνο στη θάλασσα.
  Οι πολωμένοι φακοί μειώνουν τις αντανακλάσεις, φιλτράροντας το φως του ηλίου το οποίο αναπηδά στις επιφάνειες όπως το νερό και οι λαμαρίνες των αυτοκινήτων. Κύριο μειονέκτημα, ωστόσο, αποτελεί η δυσκολία ανάγνωσης της οθόνης του κινητού ή άλλης οθόνης υγρών κρυστάλλων.
 • Προτιμήστε γυαλιά ηλίου των οποίων ο φακός να «τυλίγει» τα μάτια σας, προσφέροντας κατά αυτό τον τρόπο μεγαλύτερη προστασία.
 • Τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει επίσης να έχουν καλή εφαρμογή στο πρόσωπο σας. Ο σκελετός θα πρέπει να προσαρμόζεται άνετα στη μύτη αλλά και στα αυτιά σας.
Μοιραστείτε το :