Ήλιος: Ο εχθρός των ματιών

0

Τα περισσότερα άτομα γνωρίζουν σχετικά με τις δυσάρεστες συνέπειες της υπεριώδης ακτινοβολίας στην υγεία του δέρματος, αλλά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ποια είναι τα οφθαλμολογικά προβλήματα που μπορεί αυτή να προκαλέσει στους οφθαλμούς. Ο  Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος, καθηγητής Κλινικής Οφθαλμολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, εξηγεί πως η υπεριώδη ακτινοβολία επηρεάζει αρνητικά την υγεία των οφθαλμών, αλλά και ποιοι είναι οι τρόποι μέγιστης προστασίας.

Πως ο ήλιος επηρεάζει την υγεία των ματιών;

Οι οφθαλμοί αποτελούν το μοναδικό όργανο του ανθρώπου που επιτρέπει την είσοδο του φωτός εντός του οργανισμού. Ακόμα και εάν οι οφθαλμοί διαθέτουν προστατευτικές δομές όπως είναι τα φρύδια, οι βλεφαρίδες και τα βλέφαρα, σε περίπτωση όπου η υπεριώδη ακτινοβολία αντανακλάται από λείες επιφάνειες (νερό, χιόνι), οι οφθαλμοί δεν προστατεύονται επαρκώς. Η συστολή τη κόρης των οφθαλμών, καθώς επίσης και το αντανακλαστικό τους κλείσιμο, προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία. Εάν ωστόσο το φως δεν είναι δυνατό, οι παραπάνω μηχανισμοί δεν ενεργοποιούνται.

Ποιες είναι οι συνέπειες της έκθεσης των οφθαλμών στην υπεριώδη ακτινοβολία;

Η έκθεση στις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα βλεφάρων, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καρκινογένεση βλεφάρων και δέρματος, καταρράκτη, σπίλο, στεάτιο και πτερύγιο.

Ποιοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης των παραπάνω παθήσεων, επίσης τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Να γιατί η προστασία των οφθαλμών πρέπει να ξεκινά από την παιδική κιόλας ηλικία.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας των οφθαλμών;

Επειδή ο κίνδυνος της υπεριώδης ακτινοβολίας είναι αθροιστικός, θα πρέπει να περιορίζεται η έκθεση στον ήλιο τις ώρες από τις 10 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα.

Εάν κάποιος πρέπει να βγει τις παραπάνω ώρες στο εξωτερικό περιβάλλον, θα πρέπει να κάνει χρήση γυαλιών ηλίου, καθώς και καπέλου.

Πως τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τους οφθαλμούς;

Προσφάτως, ελέγξαμε 50 ζευγάρια γυαλιών ηλίου τα οποία είχαμε προμηθευθεί από πλανόδιους πωλητές, καθώς επίσης και από καταστήματα οπτικών. Οι τιμές αγοράς τους ξεκινούσαν από 10 έως και 450 ευρώ. Άλλα είχαν φίλτρα και αλλά ήταν απλά. Εντοπίσαμε μεγάλες αποκλίσεις ως προς την απορροφητικότητα και τα χειρότερα γυαλιά ηλίου ήταν αυτά τα οποία προμηθευθήκαμε από τους πλανόδιους πωλητές. Επίσης, υπήρχαν και ακριβά γυαλιά ηλίου τα οποία δεν παρείχαν τη σωστή απορρόφηση. Τα καταστήματα οπτικών διαθέτουν μηχανήματα μέτρησης, ώστε ο καταναλωτής να διαπιστώσει ποια γυαλιά ηλίου είναι απορροφητικά.

Ποιες ασθένειες παρουσιάζονται ανάλογα με την έκθεση στην UV ακτινοβολία;

Στην οξεία έκθεση, παρουσιάζονται οφθαλμολογικά προβλήματα όπως είναι η φωτοκερατίτιδα και η φωτοεπιπεφυκίτιδα, καθώς επίσης και τα ηλιακά εγκαύματα. Στην χρόνια έκθεση, ωστόσο, παρουσιάζονται τα οφθαλμολογικά προβλήματα όπως το πτερύγιο, το στεάτιο, ο καρκίνος, ο καταρράκτης και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Το 25% της υπεριώδης ακτινοβολίας αντανακλάται από την άμμο της παραλίας, το 20% αντανακλά η κυματιστή και «αγριεμένη θάλασσα», το 80 % της υπεριώδης ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα, ενώ το 50% της UV ακτινοβολίας μπορεί να περάσει ακόμα και την πιο βαριά συννεφιά.

Συμβουλές προστασίας οφθαλμών

  • Να αποφεύγετε την έκθεση στο φως του ηλίου από τις 10 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα.
  • Να ζητάτε από τον οπτικό σας να προστίθεται στα διορθωτικά γυαλιά οράσεως και φίλτρο απορρόφησης της UV.
  • Προμηθευθείτε τα γυαλιά ηλίου από καταστήματα οπτικών, τα γυαλιά ήλιου θα πρέπει να αναγραφούν ότι δεσμεύουν την UVA και την UVB.
  • Προτιμήστε τα μεγάλα γυαλιά ηλίου.
  • Ακόμα και εάν κάνετε χρήση φακών επαφής, θα πρέπει να φοράτε και τα γυαλιά ηλίου σας.
  • Να κάνετε χρήση των γυαλιών ηλίου και κατά την χειμερινή περίοδο.
  • Να μάθετε στα παιδιά να φορούν καπέλο, καθώς επίσης και γυαλιά ηλίου.
Μοιραστείτε το :