Κατανοώντας την συνταγή φακών επαφής

0

Εάν γίνεται χρήση φακών επαφής, τότε η συνταγή που έχει δοθεί από τον οφθαλμίατρο μπορεί να περιλαμβάνει την συχνότητα που οι φακοί θα πρέπει να αντικαθίστανται (μία φορά τον μήνα, κάθε δύο εβδομάδες, μία φορά την εβδομάδα, καθημερινά, κλπ).

Μερικές φορές η μάρκα του φακού περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το συνιστώμενο πρόγραμμα αντικατάστασης, αλλά ο πραγματικός κριτής είναι o επαγγελματίας φροντίδας των ματιών σας, ο οπτικός-οπτομέτρης που εμπιστεύεστε, που γνωρίζει τι είναι το καλύτερο για εσάς και τα μάτια σας.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνταγές των φακών και των γυαλιών οράσεως δεν είναι το ίδιο. Έτσι, ακόμα και αν έχετε ήδη μια συνταγή γυαλιών οράσεως, θα χρειαστείτε μια ξεχωριστή συνταγή φακών επαφής, ώστε να μπορέσετε να προμηθευτείτε έγχρωμους φακούς.

Μπορώ να αγοράσω φακούς επαφής χωρίς ιατρική συνταγή;

Όχι, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την αγορά φακών επαφής απαιτείται μια έγκυρη συνταγή φακών επαφής γραμμένη από έναν καταρτισμένο επαγγελματία φροντίδας των οφθαλμών.
Ο επαγγελματίας φροντίδας των ματιών σας μπορεί να ετοιμάσει την συνταγή των φακών επαφής μετά από μια ενδελεχή εξέταση και εφαρμογή των φακών.

Γιατί χρειάζομαι ιατρική συνταγή;

Είναι παράνομο να δίνονται στους καταναλωτές φακοί επαφής, χωρίς ιατρική συνταγή. Ο φακός επαφής είναι μια ιατρική συσκευή, και ένας κακώς τοποθετημένος φακός μπορεί να προκαλέσει στρέβλωση της όρασης, δυσφορία, λοίμωξη, φλεγμονή, οίδημα και απόξεση. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον οπτικό ιστό.

Είναι επίσης αυτονόητο ότι δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε τους φακούς επαφής, συμπεριλαμβανομένων των έγχρωμων φακών επαφής και των θεατρικών φακών. Η κοινή χρήση φακών επαφής μπορεί να προκαλέσει δυνητικά απειλητικά για την όραση προβλήματα των οφθαλμών.

Για την υγεία των ματιών σας θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο σας για συχνές οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Πότε λήγει μια συνταγή;

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Νόμος που να καθορίζει την ημρομηνία λήξεως μίας συνταγής φακών επαφής, παρόλο που σε άλλες χώρες παγκοσμίως υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί.
Προτείνεται να επισκέπτεστε τουλάχιστον 1 φορά τον χρόνο τον οφθαλμίατρό σας και σίγουρα κάθε φορά που διαπιστώνετε αλλαγή στην όρασή σας. Με την επίσκεψη αυτή θα διαπιστώνετε την κατάσταση της γενικής υγείας των ματιών σας και κατά πόσο οι φακοί επαφής μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα μάτια σας.

“Μόνο και μόνο επειδή τα μάτια σας δεν αισθάνονται κάτι το δυσάρεστο και οι φακοί επαφής φαίνεται να δουλεύουν καλά, δεν σημαίνει ότι η υγεία των ματιών σας είναι εντάξει”, λέει ο Charles Slonim, MD, ένας οφθαλμίατρος από τις ΗΠΑ. “Ενδέχεται να έχετε μικροσκοπικά προβλήματα που μπορούν να φανούν μόνο με την χρήση σχισμοειδής λυχνίας”

Να θυμάστε, πως εάν διαγνωστείτε με ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τους φακούς επαφής, είναι απίθανη η οριστική διακοπή των φακών επαφής. Το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστείτε απλώς ένα διαφορετικό μέγεθος, υλικό ή σχέδιο φακών.

Μοιραστείτε το :