Φοράς «μαϊμού» γυαλιά ηλίου; Να τι μπορεί να πάθεις

0

Σε σοβαρό κίνδυνο θέτουν τα μάτια τους επτά στους δέκα Έλληνες διότι προμηθεύονται γυαλιά ηλίου από πλανόδιους πωλητές από καταστήματα πέρα των οπτικών.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η ραγδαία αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας λόγω της μείωσης του στρώματος του όζοντος, προκαλεί σοβαρές ασθένειες στους οφθαλμούς. Κάθε χρόνο πωλούνται από πλανόδιους και μη εξειδικευμένα καταστήματα, δυο εκατομμύρια γυαλιά ηλίου, τα οποία δεν προσφέρουν καμία προστασία. Το παραεμπόριο δεν έχει αντιμετωπισθεί ακόμα στην Ελλάδα με αποτέλεσμα εκατομμύρια Έλληνες να κάνουν χρήση γυαλιών ηλίου τα οποία δεν απορροφούν την UV ακτινοβολία.

Καλύτερα να μην κάνει κάποιος καθόλου χρήση των γυαλιών ηλίου, παρά να φορά «ψεύτικα» γυαλιά. Με τη χρήση μη απορροφητικών γυαλιών η κόρη του ματιού ξεγελιέται και δεν κλείνει με αποτέλεσμα να δέχεται τις καταστροφικές συνέπειες.

Τι μπορεί να πάθεις από τη χρήση των «μαϊμού» γυαλιών ηλίου;

Ο καταρράκτης ο οποίος αποτελούσε αρχικά ασθένεια των ηλικιωμένων, τώρα εμφανίζεται και σε άτομα νεαρής ηλικίας. Επίσης μπορούν να προκληθούν σοβαρά εγκαύματα στον κερατοειδή, καθώς επίσης και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μέχρι και καρκίνο των βλεφάρων.

Τα συνηθέστερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι επιλέγουν τα γυαλιά ηλίου ανάλογα με τη μόδα. Η απορροφητικότητα των γυαλιών ωστόσο θα πρέπει να αποτελεί το κύριο κριτήριο τους. Τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να δοκιμάζονται σε εξωτερικό χώρο και όχι στον καθρέφτη ενώ οι φακοί θα πρέπει να είναι 100% απορροφητικοί. Το μέγεθος του σκελετού θα πρέπει να καλύπτει όλο το μάτι και την περιοχή κάτω από αυτό.

Όσοι χρησιμοποιούν γυαλιά ηλίου θα πρέπει να γνωρίζουν πως η απορροφητικότητα τους μειώνεται κάθε 2-3 χρόνια.

Μοιραστείτε το :