Προστατέψτε τα μάτια σας τις ηλιόλουστες ημέρες του καλοκαιριού

0

Η χρήση των γυαλιών ηλίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θεωρείται αναγκαία, με τους οφθαλμίατρους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων, οι οποίες οφείλονται στην έκθεση των οφθαλμών στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.

Οι ακτίνες του ηλίου που προκαλούν βλάβη στους οφθαλμούς
Σύμφωνα με τον κ. Μάλλια, χειρούργο οφθαλμίατρο, οι υπεριώδεις ακτίνες έχουν να κάνουν με τα οφθαλμολογικά εκείνα προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με τους εξωτερικούς χιτώνες του οφθαλμού, καθώς επίσης και του κρυσταλοειδή φακού, ενώ οι ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσα είναι υπεύθυνες για βλάβες του αμφιβληστροειδούς.
Οι ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσα είναι και οι πιο επικίνδυνες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν μη αντιστρέψιμα οφθαλμολογικά προβλήματα.

Οι βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες του ηλίου
Οι βλαβερές ακτίνες του ηλίου είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση όγκων στα βλέφαρα, καθώς επίσης και στη γήρανση του λεπτού στρώματος στην περιοχή των βλεφάρων. Ο καταρράκτης, η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, το πτερύγιο, η ακτινική κερατοεπιπεφυκίτιδα και οι βλάβες του αμφιβληστροειδή χιτώνα, αποτελούν εξίσου οφθαλμολογικές παθήσεις, οι οποίες προκαλούνται από την έκθεση των οφθαλμών στον ήλιο.

Προστασία των οφθαλμών και τα γυαλιά ηλίου
Η χρήση των γυαλιών ηλίου αποτελεί μέτρο προστασίας των οφθαλμών. Πριν προμηθευθείτε όμως το νέο σας ζευγάρι γυαλιών ηλίου, θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι φακοί των γυαλιών ηλίου θα πρέπει να είναι απορροφητικοί, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνουν την οπτική αντίληψη και τα χρώματα.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν τα γυαλιά ηλίου;

Τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να αναγράφουν «100% UV Protection», ενώ οι φακοί θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις δικές σας ανάγκες. Αναλυτικότερα, οι «degraded» φακοί αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή σε περίπτωση που οδηγείτε συχνά, ενώ οι φακοί με την εξωτερική επίστρωση «καθρέφτη» αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας και μειώνουν τη φωτεινότητα.
Το χρώμα των φακών στα γυαλιά ηλίου δεν επηρεάζει την προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, ωστόσο οι χρωματικές αποκλίσεις δημιουργούν διάφορους τύπους «αντίληψης» της φωτεινότητας και των αποχρώσεων.

Επιλέξτε:

  • Γκρίζους φακούς για μειωμένη ένταση του φωτός.
  • Καφέ φακούς για όραση με μεγαλύτερες αντιθέσεις.
  • Κιτρινωπούς φακούς για να ξεχωρίζετε καλύτερα τις λεπτομέρειες.
Μοιραστείτε το :