Πώς να διαλέξω φακούς επαφής;

0

Οι οφθαλμίατροι στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν πρόσφατα μια έρευνα για το πόσο σημαντική είναι η επιλογή των φακών επαφής, αλλά και η τοποθέτηση τους στους οφθαλμούς με τον πιο σωστό τρόπο.
Η χρήση των φακών επαφής μας έχει απαλλάξει εδώ και λίγα χρόνια από τη χρήση των γυαλιών οράσεως, καθώς επίσης και από όλα τα οφθαλμολογικά προβλήματα τα οποία κάνουν αναγκαία τη χρήση τους.
Σε αντίθεση με τα γυαλιά οράσεως, οι φακοί επαφής αντικαθίστανται πιο συχνά, ενώ η επιλογή και η συντήρηση τους, θα πρέπει να γίνεται με τον πιο σωστό τρόπο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επιλογή τους

Οι φακοί επαφής διαχωρίζονται ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους. Έτσι έχουμε τους ημίσκληρους και τους μαλακούς φακούς επαφής. Οι ημίσκληροι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ξηροφθλαμίας, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις υψηλού αστιγματισμού. Οι μαλακοί φακοί επαφής χρησιμοποιούνται κατά 90%, καθώς είναι πιο ανεκτοί και ανθεκτικοί. Μειονέκτημα αποτελεί, ωστόσο, ο μειωμένος χρόνος ζωής.

Με τη σειρά τους και αυτοί, διαχωρίζονται στους μόνιμους αλλά και σε αυτούς με συχνή αντικατάσταση. Οι φακοί επαφής με συχνή αντικατάσταση είναι πιο οικονομικοί, ενώ μπορούν να φορεθούν από νεαρά άτομα, καθώς επίσης και από άτομα τα οποία είναι επιρρεπείς σε μολύνσεις. Από την άλλη μεριά, οι μόνιμοι φακοί επαφής επιτρέπουν στο μάτι να υγραίνεται καλύτερα, καθώς διαθέτουν μικρό ποσοστό υδροφιλίας.

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα χρήσης των φακών επαφής;
Σε περίπτωση που ο φακός επαφής είναι μηνιαίος, αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλες τις 30 ημέρες του μήνα, αλλά να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον μια φορά μέσα σε αυτό το διάστημα, διαφορετικά να πεταχτεί.

Πότε θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση των φακών επαφής;

Η χρήση των φακών επαφής, θα πρέπει να αποφεύγεται.

  • Σε περιπτώσεις αλλεργιών.
  • Σε περιπτώσεις φλεγμονών στους οφθαλμούς.
  • Στον σακχαρώδη διαβήτη.
  • Στην ξηροφθαλμία.

Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, θα πρέπει ο χρήστης να πλένει τα χέρια του πριν κάνει χρήση των φακών επαφής και να πλύνει με φυσιολογικό ορό τον φακό επαφής, σε περίπτωση που κάτι εισέλθει στον οφθαλμό του.

Μοιραστείτε το :