Είναι το ίδιο η συνταγή φακών επαφής και γυαλιών οράσεως;

0

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας συνταγής φακών επαφής με μια συνταγή για γυαλιά οράσεως;

Όπως συμβαίνει με την συνταγή γυαλιών οράσεως και η συνταγή φακών επαφής περιλαμβάνει τις δυνατότητες των φακών που απαιτούνται για να διορθωθεί το διαθλαστικό σφάλμα, είτε αυτό είναι μυωπία, είτε υπερμετρωπία και αστιγματισμός.

Ωστόσο, ανάλογα με τον βαθμό του διαθλαστικού σφάλματος και τους τύπους φακών επαφής που συνταγογραφούνται, οι δυνατότητες που προβλέπονται στην συνταγή φακών επαφής μπορεί να είναι διαφορετικές από εκείνες στην συνταγή των γυαλιών οράσεως σας.

Επίσης, μια συνταγή φακών επαφής περιέχει πρόσθετες προδιαγραφές που δεν περιλαμβάνονται στην συνταγή των γυαλιών, και αυτές μπορούν να καθοριστούν μόνο μετά από ολοκληρωμένη εξέταση και εφαρμογή των φακών επαφής.

Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Καμπύλη βάσης. Αυτή η μέτρηση (σε συντομία BC) προσδιορίζει την καμπυλότητα της πίσω επιφάνειας των φακών επαφής. Η κατάλληλη καμπύλη, καθορίζεται από το σχήμα του κερατοειδούς και δημιουργεί μια εφαρμογή που δεν είναι υπερβολικά χαλαρή ή υπερβολικά σφιχτή.
  • Διάμετρος. Η διάμετρος του φακού (DIA) προσδιορίζει το συνολικό μέγεθος του φακού και μαζί με την καμπύλη βάσης, καθορίζει το πώς εφαρμόζει ο φακός. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάμετρος των μαλακών φακών επαφής κυμαίνεται από 13,5 έως 14,5 mm και η διάμετρος των άκαμπτων αεροδιαπερατών (GP) φακών επαφής κυμαίνεται από 8,5 έως 9,5 mm.
  • Μάρκα ή υλικό φακού. Η μάρκα του φακού και το υλικό, πρέπει να προσδιορίζονται σε μια συνταγή φακών επαφής και αυτό διότι κάθε υλικό φακού διαθέτει ένα συγκεκριμένο βαθμό διαπερατότητας οξυγόνου.

Μπορεί ο καθένας να λάβει μια συνταγή φακών επαφής;

Όχι, δεν μπορεί ο καθένας που κάνει χρήση γυαλιών οράσεως να φορέσει επιτυχώς φακούς επαφής. Παθήσεις όπως η ξηροφθαλμία ή η βλεφαρίτιδα μπορούν να κάνουν την χρήση φακών επαφής άβολη ή μη ασφαλή.

Ακόμη και χωρίς προϋπάρχουσες οφθαλμολογικές παθήσεις, κάποια άτομα έχουν ευαίσθητους κερατοειδείς οι οποίοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στους φακούς επαφής.

Μοιραστείτε το :