Ο Warby Parker και τα trend των γυαλιών ηλίου

0

Στη γωνία των 81ων Street και της λεωφόρου Lexington, υπάρχει ένα ολόλευκο κτήριο κάτω από τον καταγάλανο ουρανό. Τραβώντας τις ξύλινες πόρτες μπαίνω μέσα σε ένα φωτεινό δωμάτιο. Τα μάτια μου σαν να ζαλίζονται στη θέα των εκατοντάδων γυαλιών ηλίου και οράσεως, τα οποία είναι τοποθετημένα πάνω στα ράφια του καταστήματος. Το φως του ηλίου το οποίο μπαίνει στο χώρο, κάνει τους φακούς των γυαλιών ηλίου και οράσεως, να λάμπουν. Το χέρι μου ακουμπά μερικά από αυτά και αφού τα κρατήσω στα χέρια μου, τα φαραώ. Υπάρχουν διαθέσιμοι μεγάλοι σκελετοί γυαλιών ηλίου και οράσεως, ακόμα και πιο μικροί, κυκλικοί ή τετράγωνοι, κόκκινοι και μπλε.

Τα γυαλιά ηλίου ταιριάζουν στο πρόσωπο μου και εγώ χαμογελώ κοιτάζοντας τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Το παλιό μου ζευγάρι γυαλιών ηλίου, το οποίο στέκεται δίπλα σε ένα μοντέρνο γυαλί ηλίου στα χρώματα της χελώνας, φαίνεται σαν να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αναρωτιέμαι πόσο πολύ έχει αλλάξει η μόδα και πως αυτό δεν το είχα προσέξει νωρίτερα. Έτσι ξεκίνησα την έρευνα.

Πιστεύεται πως τα γυαλιά οράσεως εφευρέθηκαν στη Ιταλία τον 13 αιώνα. Στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τα γυαλιά οράσεως διέθεταν απλά δυο μεγεθυντικούς φακούς, οι οποίοι ήταν κολλημένοι μεταξύ τους και χρησιμοποιούνταν κατά το πλείστων από τους επιστήμονες της εποχής, καθώς επίσης και από τους μοναχούς. Οι βραχίονες εφευρέθηκαν το 1700. Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής θεωρούσαν πως η χρήση των γυαλιών οράσεως συνδέεται με την αδυναμία, το γήρας και την αναπηρία, για αυτό οι γυναίκες και οι άνδρες χρησιμοποιούσαν τα φορητά κομμάτια σαν γυαλιά οράσεως, τα οποία τους επέτρεπαν να τα κάνουν χρήση μόνο όταν ήταν απαραίτητο.

Το ύφος των γυαλιών οράσεως, ωστόσο, εξελίχθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Ο σκελετός των γυαλιών οράσεως γίνεται πιο παχύς στο άνω τμήμα του πλαισίου τη δεκαετία του 50’ και 60’, ενώ το συγκεκριμένο στιλ κατασκευάστηκε με σκοπό να τονίζεται η φυσική γραμμή των φρυδιών. Τα γυαλιά οράσεως σε cat-eye γραμμή, κάνουν επίσης την εμφάνιση τους εκείνη την χρονική περίοδο με τον μαύρο σκελετό σε cat eye γραμμή να αποτελεί trend της εποχής. Τη δεκαετία του 70’, του 80’ και του 90’, θραύση κάνουν τα γυαλιά οράσεως με στρογγυλό σχήμα και έντονους χαρακτήρες.

Στα τέλη της δεκαετίας του 80, εισήχθησαν στο κοινό οι φακοί επαφής, έτσι τα γυαλιά οράσεως σταμάτησαν να αποτελούν την πρώτη επιλογή. Τη δεκαετία του 90’ οι άνθρωποι στράφηκαν στα γυαλιά οράσεως οποία διέθεταν λεπτότερο σκελετό, ενώ στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα, οι παχύ καρέ σκελετοί έγιναν και πάλι της μόδας.

Στις μέρες μας, τα γυαλιά οράσεως και τα γυαλιά ηλίου αποτελούν αγαπημένο αξεσουάρ. Με τους ανθρώπους να κάνουν χρήση τους και για την ανάδειξη του συνολικού τους στιλ. Τα πλατειά, καθώς επίσης και τα γυαλιά οράσεως και ηλίου σε cat –eye γραμμή, κάνουν θραύση. Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένα από τα πιο διάσημα γυαλιών ηλίου και οράσεως, αποτελούν ένα μείγμα από διαφορετικά στιλ του παρελθόντος, με συμπέρασμα πως η μόδα εξακολουθεί να κάνει κύκλους.

Ποιο να είναι άραγε το επόμενο στιλ; Warby Parker ήταν το όνομα του καταστήματος το οποίο επισκέφτηκα εκείνο το ηλιόλουστο απόγευμα. Με μια ξεχωριστή συλλογή η οποία προβάλει φωτεινά χρώματα και ουδέτερους τόνους. Η τελευταία τάση, ωστόσο, έχει σαν θέμα τον ωκεανό. Η συλλογή του Warby Parker, περιγράφεται ως εξής στην ιστοσελίδα του: “ Γυαλιά ηλίου διακοσμημένα με λεπτά ναυτικά στοιχεία ,δανεισμένα από τη ζωή στη θάλασσα».

Μοιραστείτε το :