Το χρώμα των φακών στα γυαλιά ηλίου

0

Σύμφωνα με την Τζάνετ Σπάροου, καθηγήτρια της Οφθαλμιατρικής Επιστήμης στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, ο καταναλωτής θα πρέπει να επιλέγει γυαλιά ηλίου των οποίων οι φακοί τους να είναι σε κίτρινη απόχρωση, ενώ να αποφεύγει τη χρήση των γυαλιών ηλίου με μπλε φακούς.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα ερευνήτρια, οι κίτρινοι φακοί των γυαλιών ηλίου απομακρύνουν το μπλε φως, κατά συνέπεια και την ποσότητα του μπλε φωτός που καταφθάνει στον οφθαλμό.

Η έρευνα της δρ Σπάροου βασίζεται στο πώς το μπλε φως του ηλίου, μπορεί να προκαλέσει εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μια σοβαρή οφθαλμολογική πάθηση η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση. «Υπάρχουν σύνθετα στοιχεία που συσσωρεύονται σε ορισμένα κύτταρα του αμφιβληστροειδή χιτώνα με την πάροδο της ηλικίας και αυτά τα στοιχεία είναι ευαίσθητα στο φως». Το μπλε φως «ενεργοποιεί τα στοιχεία αυτά, προκαλώντας την απελευθέρωση των βλαβερών ελευθέρων ριζών».

Συνεχίζει επίσης, τονίζοντας πως παρόλο που ο ανθρώπινος οφθαλμός αντιλαμβάνεται το φως ως λευκό, σε αυτό εμπεριέχονται και άλλα χρώματα, όπως τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ενώ τα μήκη κύματος του μπλε μέρους του φάσματος, μπορούν να «ενεργοποιούσουν» τα συστατικά αυτά, προκαλώντας σοβαρή βλάβη στα κύτταρα του αμφιβληστροειδή.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση των γυαλιών ηλίου με μπλε φακούς, καθώς οι φακοί αυτοί μπορούν να προσελκύσουν το μπλε φως. Ο κίτρινος φακός , αντιθέτως, μπορεί να φιλτράρει το μπλε φως, κατά συνέπεια και να οδηγήσει στον περιορισμό του.

Τα γυαλιά ηλίου με σκούρους φακούς αποτελούν άλλη μια καλή επιλογή, καθώς μειώνουν την έκθεση στα χρώματα του φωτός.

Μοιραστείτε το :