Έξυπνα γυαλιά – Οδηγοί για άτομα με προβλήματα στην όραση

0

Οι ερευνητές στο Εθνικό κέντρο έρευνας και προηγμένων μελετών στο Μέξικο, ανέπτυξαν ειδικούς φακούς για τα άτομα που έχουν χάσει την όραση τους ή εμφανίζουν μειωμένη όραση.
Στόχος τους είναι να μετατρέψουν τα κοινά γυαλιά, σε μια συσκευή πλοήγησης, που να δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να μετακινείται ελεύθερα, αποφεύγοντας τα εμπόδια τα οποία προκύπτουν μπροστά του.

Η τεχνολογία αυτή συνδυάζει τους αισθητήρες, τον υπέρηχο και το GPS. Τα γυαλιά αυτά ενημερώνουν λεκτικά για τα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά του. Έξυπνα, παρόμοια γυαλιά έχουν ήδη εφευρεθεί, ωστόσο αυτό που κάνει τα συγκεκριμένα γυαλιά ξεχωριστά, είναι η χρήση της τεχνολογίας του υπερήχου, έτσι ώστε να ανιχνεύονται τα αντικείμενα.

Τα άτομα που θα κάνουν χρήση τους θα μπορούν να βοηθηθούν στην καθημερινότητα τους. Θα μπορούν να αναγνωρίσουν έγγραφα, εισιτήρια και χρώματα. Θα φτάνουν μάλιστα στον προορισμό τους με τη χρήση του GPS, αποφεύγοντας κάθε εμπόδιο.

Με την τεχνολογία αυτή θα μπορούν να διαβαστούν και τα χρώματα, έτσι οι επιγραφές, η σήμανση στο δρόμο και τα στοιχεία των λογαριασμών θα γίνονται αντιληπτά.

Μοιραστείτε το :