Ελπιδοφόρα τεχνική για αποκατάσταση της όρασης

0

Επιστήμονες από τις Η.Π.Α κατάφεραν να αποκαταστήσουμε μερικώς την όραση σε πειραματόζωα ( γάτες και ποντίκια) με τη χρήση υβριδικής μεθόδου, η οποία συνδυάζει γενετική αλλά και χημική παρέμβαση.

Η τεχνική αυτή δίνει ελπίδες στα άτομα που πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα, μια νόσος η οποία κληρονομείται και προκαλεί καταστροφή των φωτοευαίσθητων κυττάρων του οφθαλμού, συνεπώς και σε τύφλωση. Οι ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα αναφέρουν ως σύμπτωμα την περιορισμένη όραση (σαν να βλέπουν μέσα από τούνελ).

Οι ερευνητές δημοσίευσαν την έρευνα τους στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την δημοσίευση, δοκίμασαν την συγκεκριμένη μέθοδο σε πειραματόζωα που έπασχαν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα. Τα πειραματόζωα κατάφεραν να αποκτήσουν και πάλι ένα μέρος της όρασης τους έπειτα από την εισαγωγή ενός ανθρώπινου γονιδίου, το οποίο προκαλεί φωτοευαισθησία του αμφιβληστροειδή.

Πέρα από τα κωνία και τα ραβδία, ο ανθρώπινος οφθαλμός διαθέτει και τα γαγγλιακά και τα διπολικά, τα οποία παραμένουν ανέπαφα. Οι επιστήμονες κατάφεραν να επέμβουν σε αυτά και να τα μετατρέψουν σε φωτοευαίσθητα.
Πέρα από τους ελέγχους στα πειραματόζωα, θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές και στους ανθρώπους. Παράλληλα βρίσκονται υπό δοκιμή διάφορες θεραπείες της τύφλωσης από πολλούς ερευνητές.

Μοιραστείτε το :