Η ιστορία των γυαλιών ηλίου από τον 18ο αιώνα έως και στις μέρες μας

0

Μια από τις πρώτες χρήσεις γυαλιών ηλίου που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία είναι του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Νέρωνα, που συνήθιζε να τοποθετεί σμαράγδια πάνω στα μάτια του ώστε να παρακολουθεί τις μονομαχίες. Στα μέσα του 12 αιώνα στην Κίνα έκαναν την εμφάνιση του τα πρώτα γυαλιά με έγχρωμους φακούς. Βέβαια δεν κατασκευάστηκαν για την προστασία από τον ήλιο αλλά για να αποκρύπτουν το βλέμμα και τις εκφράσεις των δικαστών εν ώρα δικαστηρίου.

Ο James Ayscough, το 1720 ήταν αυτός που πειραματιζόταν με την κατασκευή έγχρωμων φακών, όχι τόσο για την αντιμετώπιση των βλαβερών ακτίνων του ηλίου, αλλά γιατί θεωρούσε πως τα μπλε και πράσινα κρύσταλλα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την όραση. Τον 18ο και τον 19ο αιώνα είναι η εποχή που τα διορθωτικά γυαλιά γνωρίζουν τεράστιες αλλαγές, είτε προς το υλικό που κατασκευάζονται οι σκελετοί είτε προς το σχήμα τους. Εκείνη την εποχή βρέθηκαν και τα γυαλιά με έγχρωμους φακούς τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πρόγονο των σημερινών γυαλιών ηλίου.

Με την βιομηχανική επανάσταση ήρθε και η ανάγκη κατασκευής ενός γυαλιού ικανού να προστατεύει τα μάτια από τη σκόνη και τους ατμούς. Την ίδια χρονική περίοδο οι Εσκιμώοι κατασκεύασαν τα πρώτα προστατευτικά από τον ήλιο, γυαλιά.

Τον 20ο αιώνα όμως τα γυαλιά ηλίου απέκτησαν άλλο νόημα μιας και οι πρωταγωνιστές του τότε Βουβού Κινηματογράφου τα φορούσαν για να αποφύγουν τα αδιάκριτα βλέμματα. Ο πραγματικός όμως λόγος για τον οποίον τα φορούσαν ήταν για να προστατεύσουν τα μάτια τους από το ισχυρό φως που χρησιμοποιούσαν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων.

Τα πρώτα οικονομικά γυαλιά ηλίου κυκλοφόρησαν από τον Sam Foster στην Αμερική το 1929 και έγιναν διάσημα έπειτα από τεράστια διαφημιστική καμπάνια την δεκαετία του 60, από την εταιρία Foster Grant.

Μοιραστείτε το :