Φακοί επαφής

0

Οι φακοί επαφής αποτελούν ένα πολύτιμο «εργαλείο» στη διόρθωση των απλών διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία) άλλα επίσης στην αποκατάσταση της όρασης σε παθολογικές καταστάσεις του κερατοειδή (π.χ κερατόκωνος, μετά από μεταμόσχευση κερατοειδή).

Από την κατασκευή του πρώτου φακού πριν από 50 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις ως προς τα υλικά, το σχεδιασμό και τη συχνότητα αντικατάστασης των σύγχρονων φακών επαφής.

Οι κυριότερες από αυτές αφορούν την εμφάνιση των φακών επαφής σιλικόνης-υδρογέλης, οι οποίοι ικανοποιούν τις ανάγκες του κερατοειδή σε οξυγόνο απαλλάσσοντας τους χρήστες από τις μακροχρόνια συμπτώματα της υποξίας (που αποτελούσε μία από τις επιπλοκές των υλικών υδρογέλης “προηγούμενης γενιάς”), και των φακών επαφής μιας χρήσης (ημερήσιοι), οι οποίοι αποτελούν ενδεχομένως την πιο υγιεινή επιλογή, ιδανική για χρήση από παιδιά.

Οι φακοί επαφής δεν προσφέρουν απλά μεγαλύτερη πρακτικότητα και «ελευθερία» σε σχέση με τα γυαλιά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. στην ανισομετρωπία, αμβλυωπία και κερατόκωνο) εξασφαλίζουν καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας καλύτερη διόφθαλμη όραση και μεγαλύτερο οπτικό πεδίο.

Παρά την ευρύτατη χρήση των φακών επαφής παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα, που οφείλονται κυρίως σε λανθασμένες συμπεριφορές από τους χρήστες. Οι φακοί επαφής συνδέονται με πλήθος οφθαλμολογικών παθήσεων, από τις οποίες οι πιο επικίνδυνες και δυνητικά καταστρεπτικές για τον οφθαλμό είναι οι σοβαρές μολύνσεις. Οι μολύνσεις μπορεί να είναι τόσο επιβλαβείς για τον οφθαλμό, ώστε να χρειασθεί η διενέργεια μεταμόσχευσης για την αποκατάσταση της όρασης.

Παρακάτω αναφέρονται κάποια συχνά λάθη στη χρήση αυτών, όπως:

  • Χρήση φακών επαφής χωρίς προηγούμενη εξέταση από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο
  • Κακή υγιεινή των φακών και των ματιών
  • Παραμονή του φακού επαφής παρά τις ενοχλήσεις στον οφθαλμό
  • Χρήση των φακών επαφής κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Θαλάσσια μπάνια ή επαφή με το νερό, φορώντας τους φακούς επαφής

 

 

Μοιραστείτε το :