Φακοί επαφής

0

Οι φακοί επαφής αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο στη διόρθωση των απλών διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία) καθώς επίσης και στην αποκατάσταση της όρασης σε παθολογικές καταστάσεις του κερατοειδή (π.χ κερατόκωνος, μετά από μεταμόσχευση κερατοειδή).

Πριν 50 χρόνια κατασκευάστηκε ο πρώτος φακός και από εκεί και πέρα έχουν γίνει εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις ως προς τα υλικά, το σχεδιασμό και τη συχνότητα αντικατάστασης των σύγχρονων φακών επαφής.

Οι κυριότερες από αυτές αφορούν την εμφάνιση των φακών επαφής μιας χρήσης (ημερήσιοι), οι οποίοι αποτελούν ενδεχομένως την πιο υγιεινή επιλογή, ιδανική για χρήση από παιδιά καθώς επίσης και των φακών επαφής σιλικόνης-υδρογέλης, οι οποίοι ικανοποιούν τις ανάγκες του κερατοειδή σε οξυγόνο απαλλάσσοντας τους χρήστες από τις μακροχρόνια συμπτώματα της υποξίας.

Οι φακοί επαφής δεν προσφέρουν απλά μεγαλύτερη πρακτικότητα και ελευθερία σε σχέση με τα γυαλιά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. στην ανισομετρωπία, αμβλυωπία και κερατόκωνο) εξασφαλίζουν καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας καλύτερη διόφθαλμη όραση και μεγαλύτερο οπτικό πεδίο.

Μοιραστείτε το :